One Direction Hungary

Az első és egyetlen forrásod 2015 óta

mutasd a többit

Több, mint 100
magyar fordítás

Katt a képre a videó megtekintéséhez

EoMqnXAW8AIlVSV.jpg
EoMqng9W4AIqLxG.jpg
EoMqng8WEAA9V8p.jpg
EoMqng7XUAAvqC8.jpg
EoMqkQWW8AAQGU9.jpg
EoMqkQVXUAAMwNT.jpg
EoMqkQTXUAAHT_t.jpg
EoMpEBpXEAIsQ73.jpg
EoMpD6dW4AMkZIV.jpg
EoMpD5MXUAETbct.jpg
EoMpD_6XYAAW1Ur.jpg
EoMo0o2W8AICsOG.jpg
Bella’s TOP 10

Témaként küldtétek, milyen remek lenne, ha véleményezném és megosztanám veletek kedvenc dalaimat a srácoktól. Nos, mivel nincs időm és unalmas lenne mind a 88 (nem, nem számoltam meg) dalt véka alá vetni, nehezen ugyan, de megalkottam a saját Top 10-es listámat!

Határozottan kijelenthetem, hogy az öt év alatt kiadott öt album közül a Made in the A.M. a legjobb, azonban a régi lemezeken is akad pár kedvenc. Ezt a top tizes dolgot úgy nézzétek kérlek, hogy nagy átfedések vannak a helyezések között, nem lehet igazán különbséget tenni a 10. és az 1. helyezett között (sem). Készen álltok? Na, akkor vágjunk bele…

10. Act my Age

A dal, ami után mindegy mekkora csípőficamod van, akkor is lehengerlően nyomod a legközelebbi diszkó táncparkettjén. A dal kifejezetten tetszik, nem csak azért, mert hangzásilag valami újat mutattak a srácok és az ír stílus is fellelhető benne – amihez koncerteken párosul az ír tánc (thx Niall) – a szöveg is igen aranyos és kedves a számomra. Mármint, melyik fiúbanda énekelne az öregségben is szellőtől lágyan ringó mécsesről, ha a mai fiatalság szívében tűzvész pusztít? A szinte már iróniába átcsapó sorok értelme a hangulatomtól függően változik, például azokon a napokon, amikor vénnek érzem magam, kifejezetten szarkasztikusan értelmezem a dolgokat, amik eme gondolat ellenére is jópofaként hatnak. Mindenesetre, gratula Ryan, Bunetta és Drewett, ez a szám egyszerűen szuper!

9. Does he know?

Hát, nem tudom, hogy Ő tudja-e, de én bizton állíthatom, hogy ennek a dalnak joga van itt lenni a legjobb tízben. Egyrészt fülbemászó, de olyan szinten, hogy ha egyszer meghallgatom két napig a refrén jár a fejemben, és furcsa mód nem idegtépő, hanem boldogsághormont termelő hatása van ennek a tulajdonságnak – ami daloknál valljuk be, ritka. A szöveg jó, a dallam jó, ráadásul mindkettő viszonylag egyszerű, tehát hamar megtanulható és már kezdődhet a karaoke. Ráadásul – talán ez a legfontosabb – ihletadó számomra, ötletem sincs miért. Meghallgatom, és kezdődhet az írás/szerkesztés/rajzolás, tényleg bármi! Na meg, képzeljétek el, hogy a srácok egy szórakozóhelyen a bárpultnál ülnek és mindegyikük kiszemel egy lányt – mondjuk téged – aki éppen táncol. Ezt elképzelitek, mellé a dal, és kezdődhet az esti mese, a fantáziátok előadásában! :)

8. I would

Az első dal, amit hallottam a srácoktól, fura, de így van, így már alapból különleges számomra. A szöveg nagyon aranyos, tipikus szerelmes dal, de valahogy még is kitűnik. Legjobban élőben szeretem hallgatni, mert ennél a dalnál az első másodperctől kezdve úgy érzem, hogy a srácok hangjai összhangban vannak egymással, és egy nyomi szemszögéből mutatják meg, milyen is szeretni valakit. Mert lássuk be, akinek a hátára ráteszik a Rúgj Belém! feliratot, az csak lúzer lehet…

7. Night Changes

Olyan más. A lassú dalok között is más. Szövegileg is más. Talán pont ezért szeretem annyira.
Ez a dal alapból túlmutat a tipikus szerelmes dalokon, hiszen külső szemlélőként mutatja be egy lány történetét, miközben a refrénben a saját szerelmük bizonyosságáról énekelnek. Elképesztően művészi, és emberenként változik a jelentése ennek. órákig tudnék gondolkodni, hogy nekem milyen gondolataim támadnak miatta, de ez több, mint egy tipikus dal, ami a lángoló szerelmet fogalmazza meg. A dalszövegben megjelenő lány képe érthető – mint a lírai én szerelmére, mint egy ismeretlen nőnek -, története pedig egyfajta tanulsággal is rendelkezik. Hiszen a lány mindenáron próbálja élni az életét, kihasználni a fiatalságát, folytonos kalandvágya pedig arra enged következtetni, hogy fél a változástól, az éjjelek váltakozásától – és láss csodát, a refrénben pont azt hangoztatják a fiúk, hogy a szerelmük és ők sosem fognak megváltozni, így nincs mitől félni. Igen, egy nagyon szép dal, érdekes felépítésben.

6. Over Again

Ez egy olyan dal, ami… az érzelmeimmel játszik. Valószínűleg azért, mert tudok emlékeket kapcsolni hozzá, azonban a hangulatvilága is elképesztő, képes beszippantani és onnantól kezdve hiába próbálok kiszabadulni, még a dal vége után is érzem a hatását. A kétségbeesés és a ragaszkodás között vagyunk, a sorok pedig magukért beszélnek – a másik fél nem küzd annyira, mint amennyire mi küzdünk. Mégsem tudjuk feladni. Túl erős a szerelem ahhoz, hogy csak úgy elengedjük. Sőt, mi érezzük rosszul magunkat, és bármit megtennénk, hogy valahogy újra fellobbantsuk a lángot a másik szívében. Igaz szeretet, hatalmas csalódás, és nyitott a kérdés, hogy vajon lesz-e ennek folytatása. Gyönyörű, könnyet fakasztó, ráadásul élő előadásban még jobban könnyezésre sarkall. Egyszerűen nincsenek szavak erre a műre.

5. They don’t know about us

Annyi mindent tudnék mondani erről a dalról, a Larrysek kedvéért pedig elemezni is tudnám azon oldalát, mely szerint a két énekes szerelméről szól, de mégsem teszem. Túl sok időbe telne mindent leírnom. Már a dal kezdetén felhangzó zongora elrabolta a szívemet, az pedig különösen tetszik, hogy ugyanilyen lágysággal ér véget az amúgy lázadó dal. Mert bármennyire nem annak tűnik, ez bizony a fiatalság-bolondság érzéséből született, tudjátok, amikor tuti nekünk van igazunk. Tág szavakkal beszél a világról, emberekről, így bárkit beleképzelhetünk, szülőket, barátokat, akik ellenzik a kapcsolatot, ami nem ritka ugye. Visszafogottan elküldi melegebb éghajlatra azokat, akik szerint a szerelmük nem igazi. Nyitott marad a dolog, hogy az igaznak hitt (első) szerelem meddig tart, a lényeg, hogy a figyelmeztetések ellenére sem akarjuk a végét. Hát nem ezért szép az első románc?

4. Midnight Memories

Egyszerű – valami rock-féle! Végre! Ne értsetek félre, nincs bajom a fiúk pop hangzásával, de régóta úgy érzem, hogy Harry hangja rockban is megállná a helyét, és ebben a dalban meg is mutatja eme állítás valódiságát. Erőteljes, bulizós, fiatalos, rekesztésekkel átitatott, egyszerűen tökéletes – mellesleg az első olyan dal (számomra), aminek az élő verziója ezerszer jobb, mint a lemezes változat.

3. Where Do Broken Hearts Go

Tudjátok, imádom a hasonlatokat, metaforákat, magyarán a szépen megfogalmazott gondolatokat, ennek okán a költészetet sem vetem meg. A dalszövegeket is ide sorolnám, már ha a zeneszerző is ugyanolyan lélek, mint én, és szívesen alkalmaz ilyen eszközöket az érzései megfogalmazásához. Ez a dal másból sem áll, csak ilyen költői eszközökből. A dallamát tekintve nem egy érzelgős dal, és az üzenete is tipikus – srác elrontott valamit, vissza akarja szerezni a csajt. De a megfogalmazás, ahogy ezt a mondanivalót átadja nekünk a dal, az valami fenomenális. Hallgatom, és annak ellenére, hogy nagyon mély gondolatok nem jelennek meg benne, elgondolkodtat. Ez nálam határozottan plusz pont. Mármint, a mai napig gondolkodom, hogy hova mennek azok az összetört szívek, mármint, a kocsmán kívül…

2. If I Could Fly

Első helyre raknám, de mégsem. Gyönyörű szöveg, gyönyörű dallam, gyönyörű hangzás, ez a dal maga a gyönyörűség. Ha elemezni akarnám a dalt (mondjuk nem rossz ötlet, dalelemzés, hmm), sokszor megállnék egy pillanatra és átgondolnám az életem. Már az elején szépen indít, ami megalapozza az egészet: “Ha repülhetnék, egyenesen haza repülnék hozzád”… Repülés… Már is ott van az agyamban millió gondolat, pedig a negyedik szónál tartunk. Az ember mindig szárnyal. A fiúk pláne, többféle értelemben is. Hogyan kéne ezt értelmezni? Miként repül? Az egyszerű emberek egyből jönnének azzal, hogy mint egy madár, és meg van oldva a dolog, igen. Valahogy én itt nem tudok megállni. Lélekben is szárnyalunk, ha boldogok vagyunk, akkor is. Vagy a fiúk is szárnyalnak jelenleg, mert sikeresek. És a kettőt egybevetve jöhetne a következő gondolat: “Azt hiszem mindent feladnék, ha arra kérnél.” Mit adna fel? A sikert? Bingó! Tehát nem megy vissza hozzá, mert nem boldog, de ha megkérné, hogy maradjon, feladná az eddigi életét érte. És még mindig csak az első két sort elemeztem. Egyszerűen bámulatos egy dal, és sokat gondolkodtam rajta, miután meghallgattam. Megérdemli a dobogós helyet.

1. Don’t Forget Where You Belong

És megérkeztünk az első helyre, örök kedvencem marad ez a dal. Hogy miért? Mert ez nem a szerelemről, nem a fiatalságról, a lázadásról, nem a világ megmentéséről szól. A fiúkról. Rólam. Rólunk. A családról. Az otthonról, az otthonomról, és arról, hogy az élet bárhova sodorjon, mindig lesz egy hely, ahova mehetek. A srácok az életüket írták bele ebbe a dalba, a turnézást, a folytonos utazást, a rengeteg változást, amit az évek hoztak magukkal, de mégsem szabad elfelejteni, honnan jöttél, hová tartasz, és azt, hogy az élet mindegy, milyen kegyetlen, a család, a barátok, a régi szobád mindig tárt karokkal fog várni. Számomra ez a mondanivaló fontosabb mindennél. Egyszerűen tökéletes.


 

Ha tetszett ez a kis Top 10-es lista, lehet, hogy összeállítom annak a tíz dalnak a listáját, ami a legkevésbé tetszik, természetesen indokkal, vagy esetleg ha érdekel titeket, dalokat is elemezhetek. Ha megszeretnétek velem osztani gondolataitokat vagy top 10-es listátokat, a csetben, kommentben vagy Facebookon megtehetitek! :)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük