One Direction Hungary

Az első és egyetlen forrásod 2015 óta

mutasd a többit

Több, mint 100
magyar fordítás

Katt a képre a videó megtekintéséhez

EoMqnXAW8AIlVSV.jpg
EoMqng9W4AIqLxG.jpg
EoMqng8WEAA9V8p.jpg
EoMqng7XUAAvqC8.jpg
EoMqkQWW8AAQGU9.jpg
EoMqkQVXUAAMwNT.jpg
EoMqkQTXUAAHT_t.jpg
EoMpEBpXEAIsQ73.jpg
EoMpD6dW4AMkZIV.jpg
EoMpD5MXUAETbct.jpg
EoMpD_6XYAAW1Ur.jpg
EoMo0o2W8AICsOG.jpg
Dal VS. Klip – Best Song Ever

Nagyon régen írtam már ehhez a cikksorozathoz, így úgy éreztem, ennek most eljött az ideje. A legutóbbi alkalommal a [Kiss U videoklipet és dalszöveget veséztem ki], illetve próbáltam a kettő között valami összefüggést keresni. Most, (mivel a One Way or Another videoklip inkább a szórakozásról és az adakozásról, mintsem a koncepcióról szólt), a 2013-as, népszerű slágert, a Best Song Ever “szennyesét” teregetem ki előttetek.

 

 

Kezdjük talán az alap adatokkal, amit az évek során elért ez a szerzemény. Maga a dal 2013. Július 22-én jelent meg, szóval majdnem öt éve. Nehéz elhinni, igaz? Ez a kislemez lett a legnépszerűbb a Mindight Memories albumról. A dalt Wayne Hector, Ed Drewett és Matt Rad írták, Julien Bunetta és John Ryan segítségével, akik vezetői szerepet játszottak/játszanak a banda albumainak megalkotásában.

Debütálás szempontjából nem a legsikeresebbek közé tartozik a dal, hiszen a megannyi első helyen startolt sláger mellett a Best Song Ever “csupán” a második helyet szerezte meg. Ennek ellenére is rekordot döntött a maga idejében – a Billboard Hot 100 listáján a legmagasabb helyet szerezte meg magának kislemezként. Egyedül Robin Thicke előzte meg, a Blurred Lines lemezével.

És most, hogy kellően belemerültem a történelem órába, bele is vágnék az irodalom részébe. Mint mindig, most is szeretném elmondani, hogy minden, amit ezután olvastok, saját vélemény, és nem feltétlenül igaz.

Mikor belekezdtem ebbe a cikksorozatba, megfogadtam magamnak, hogy hátra hagyom a “mire gondolhatott a költő?” elméleteket, ez alkalommal viszont nehezen tudom ezt megtenni. Apróságok ugyan, de olyan kellemes meglepetések lapulnak a dalszövegbe, ami mindig mosolyt csal az arcomra.

Elég ütős maga a kezdés is. A ritmus már azt az izgatottságot hozza, amit a dalszöveggel is próbálnak kifejezni: a srác fülig szerelmes. Azzal, hogy a hirtelen jött vonzalmat a rajongáshoz, rajongókhoz hasonlítják, akik általában az őrökön át próbálják elérni a fiúkat, csak rá tesz egy lapáttal. Amellett, hogy a dal történetét felvezetik, miszerint a srác megtalálta az egyenlőre igazinak hitt szerelmét, azt is érzékeltetik, hogy a Directionerek ugyanolyan csodálatosak, mint az a lány, akit a srác megszeretett.

Talán azzal, ahogyan sétált, / férkőzött be a szívembe, és lopta el azt / Át az ajtókon és az őrökön, mintha már az övé lett volna

A refrén fülbemászó, azt a képet vetíti elénk, hogy nagy buli közepette együtt táncolt a lány és a srác, utóbbi pedig annyira élvezte, hogy már nem is emlékszik a dalra, de biztos benne, hogy a legjobb mind közül. Ez érthető úgy, hogy a nagy házibuli közepette részegen csápoltak valamilyen nótára, aminek címét reggelre totál kitörölte az agyuk, vagy ismételten egy, a rajongókhoz irányuló utalást vélhetünk fel. A buli alatt a fiúk érthettek egy koncertet is, ahol a rajongók nagyon gyakran táncolnak a dalokra, és azt se felejtsük el, hogy a One Direction tagjai is hasonlóképpen teszik ezt a színpadon. Ráadásul a dalszöveg tisztán kimondja, hogy nem csak táncoltak, hanem énekeltek is, és minden sorát tudták a dalnak, ami szintén az utóbbi alapjául szolgálhat.

És áttáncoltuk az éjszakát, a valaha volt legjobb dalra / minden sorát tudtuk, de már nem tudom, hogy volt

A következő sor a kedvencem: “Said her name was Georgia Rose”. Ugyan ebben a versszakban nem igazán találtam háttérutalást arra, amit eddig annyira próbáltam nektek bemesélni, ez a sor így magában is nagyon érdekes a számomra. A Georgia Rose maga egy női név, viszont ha kimondod, úgy hangzik, mintha azt mondanád, Gorgeous, ami gyönyörűt, szépségest jelent. Gondolom, nem véletlen, hogy ezt a nevet adták a lánynak, ezzel is arra utalva, hogy a kiszemeltjük tökéletes.

A dal vége felé van egy sor, amit szintén a rajongók irányába tudok elképzelni.

Tudod, hogy tudom, hogy tudod, mindig emlékezni fogok rád / És tudom, hogy tudod, hogy tudom, mindig emlékezni fogsz rám

Csak úgy, mint a History-ban is említik (erről majd, ha oda értünk), a rajongók és a banda sok közös emléket szereztek már együtt. Annak ellenére, hogy a dal javarészt arról szól, hogy már nem emlékeznek a dalszövegre, amire folyton buliztak, az érzésre és a lányra mindenképp, és sosem fogják elfelejteni egyiket sem. Ez számomra olyasmi, mintha azt mondanák: “Mikor már nem emlékszünk a dalszövegeinkre, azt sose fogjuk elfelejteni, hogy ti ott voltatok velünk, és nagyon jól éreztük magunkat.” És szerintem ez egy nagyon szép üzenet.

Képtalálat a következőre: „best song ever video”
És akkor térjünk is át a klipre. Bevallom, én a szöveg és a klip között nem találtam igazán összefüggést, azon kívül, hogy a fiúk jól érzik magukat. Viszont, és ezt kiemelném, a kisfilm is saját mondanivalóval rendelkezik, amit eddig más klipekben nem igazán vettem észre (eddig!).

A klip maga egy kisfilmmel indít, amiben a fiúk a maguk alakítása mellett valaki másnak is beöltöznek, így idézve elő egy számukra mindennapi szituációt. A dal kiadatása idejében jelent meg a This is Us dokumentumfilmjük (amit ezen a linken magyar felirattal meg is nézhettek), ezért azt is próbálták reklámozni a klippel. A kisfilmben Louis és Niall, mint befektetők próbálják rávenni a banda tagjait, hogy a film az ő kezükben kasszasiker lesz majd, és annak a részleteit szeretnék megbeszélni velük. Megjelenik Leeroy Liam személyében, aki egy béna koreográfus, illetve Marcel is (Harry), aki a legrosszabb koncepciókat vetíti a srácok elé. A banda egy idő után ezt megunja, és lázadni kezdenek.

Ha mélyebben belemerülünk ebbe, én fel tudok fedezni egy mindennapi témát ezzel kapcsolatban. Az akkor tizennyolc/tizenkilenc/húsz éves srácok, mint a legtöbb fiatal, szórakozni akartak. A This is Us is ezt az életérzést mutatja meg, hogy a munka mellett sem felejtenek el a fiúk önmaguk maradni. A kitalált szereplők, még a Zayn által kialakított titkárnő, Veronica is hozzájárul ahhoz, hogy meglássuk, milyen nehézségekkel néznek szembe a banda tagjai. A körülöttük lévők próbálják rájuk sulykolni mindazt, ami a sikerüket emelheti, és ahogy a klipben is, a srácok ezt telibe szarják. Nem öltöznek ugyanúgy, nem táncolnak, mint amit egy fiúbandaként elvárnának tőlük, (szerintem nem véletlen választották pont ezeket a karakterek fő elemeiként), és egyáltalán, nem akarnak semmit sem, azon kívül, hogy jól érzik magukat. Az irodában való lázadás, ami aztán átvált össztáncba, ezt szeretné kimutatni. Ezt az üzenetet pedig a klip vége erősíti meg, amikor a fiúk összeölelkezve írják rá a plakátjukra, hogy “Ezek vagyunk mi!”. És ha már összefüggést keresünk, talán ez lehetne az. A dal, ha az én elemzésemet vesszük alapul, a rajongókhoz szól, és arról, hogy a fiúk sosem fogják elfelejteni azt a sok szép emléket, amit együtt éltek át velünk, akkor sem, ha már nem emlékeznek a dalok szövegére. A klip pedig azt sugallja, mindegy mennyire akarják a körülöttük lévők, ők végig szórakozni fognak, és nem hajlanak arra, hogy kielégítsék mások igényeit.

Képtalálat a következőre: „best song ever video”
A klipet Ben Winston rendezte, és James Corden írta. Lássuk be, Benhez képest ez egy kiváló munka volt, amit gondolom, James emelt ilyen magaslatokba. Ti mit gondoltok? Tudassátok velem, bárhol! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük