One Direction Hungary

Az első és egyetlen forrásod 2015 óta

mutasd a többit

Több, mint 100
magyar fordítás

Katt a képre a videó megtekintéséhez

EoMqnXAW8AIlVSV.jpg
EoMqng9W4AIqLxG.jpg
EoMqng8WEAA9V8p.jpg
EoMqng7XUAAvqC8.jpg
EoMqkQWW8AAQGU9.jpg
EoMqkQVXUAAMwNT.jpg
EoMqkQTXUAAHT_t.jpg
EoMpEBpXEAIsQ73.jpg
EoMpD6dW4AMkZIV.jpg
EoMpD5MXUAETbct.jpg
EoMpD_6XYAAW1Ur.jpg
EoMo0o2W8AICsOG.jpg
Dal VS. Klip – One Thing

Rovatunk következő áldozata a One Direction harmadik kislemeze, a One Thing, mely 2012. egyik legnagyobb slágere lett, azóta pedig a Directionerek előszeretettel térnek vissza a kliphez, hogy felidézzék a régi szép emlékeket.

Azt még az elején leszögezném, hogy két teljesen különböző érzés volt bennem a kisfilm nézése közben, egyik pozitív, másik enyhén negatív gondolatokat ébresztett bennem. Amit nagy előrelépésnek tekintek, hogy a rendezői székben váltás történt és most Declan Whitebloom foglalkozott a koncepció kitalálásával, illetve annak megvalósításával, az kevésbé tetszik, hogy a dal mondanivalóját ismét telibe pottyantották a készítők.

…És mégis van a film és a szöveg között valami kapcsolat! Nehezen tudtam elhinni és beismerni magamnak, de így van. A dal szerint – amit Rami Yacoub, Carl Falk és Savan Kotecha írt – a srácoknak megtetszett egy lány, akibe fülig szerelmesek lettek, mert a kiszemeltben van valami, amitől más lesz, mint a többi ember. Ez nem külső tulajdonság, sokkal inkább belső, esetleg a kisugárzás vagy a nőiesség az, ami különlegessé teszi a hölgyeményt, és szerencsére a videó nem is próbálja a kinézetre terelni a hangsúlyt – ellentétben ugye a What Makes You Beautifulnál, szóval ez is plusz pont a rendezőnek.

A másik dolog viszont az, hogy ezt a mondanivalót tágabb értelemben dolgozták fel, tehát nem egy lányt, hanem egy milliót szemelnek ki a fiúk, ők a rajongók, akik a kisfilmben többször fel is tűnnek, sőt, köréjük épül az egész klip. Tehát ha azt mondom, hogy semmi köze nincs a dalnak és a klipnek egymáshoz, hazudok, viszont így a szöveg valódi szépsége és értelmezése a kukában végzi.

Szóval kettős érzelmeim vannak – haragszom, amiért egy szép számot ismét átlagos mondanivalóval áldottak meg, ugyanakkor örülök annak, hogy próbálták a banda és a rajongók közti szeretetet megmutatni a világnak, hiszen jól látszik, hogy a srácok szeretik és tisztelik azokat, akik ekkora sikerhez juttatták őket. Viszont – és ezt is fontos megemlíteni – számomra egy-két végignézés után már unalmas volt a videó.

Sőt, minél többször néztem meg, annál több hibát és elgondolkodtató kérdést láttam magam előtt, amire nem tudtam a válaszokat. Például most is azon agyalok, hogy miért kellett ketté vágni a koncepciót.

 

A kisfilm elején a fiúk egy lépcsőn kezdenek énekelni, majd jön a bolondozás, szórakozás, tipikusan azok a momentumok, amiktől mindenki mosolyogni kezd és elgondolkodik, milyen jó is fiatalnak és boldognak lenni, a barátokkal mulatni stb. Na ez majdnem másfél percig tart, én pedig a második nézésnél már azon gondolkodtam, hogy mi köze van ennek a szöveghez, mert ez semmi másra nem szolgált, csak arra, hogy felkeltse az ember érdeklődését és tovább bámulja azt, amit éppen néz. Majd jön a váltás, a srácok random felszállnak a buszra és megindul a nagy utazás Londonban, ahol rajongóknak integetnek és velük együtt énekelnek/táncolnak. Ez még rendben is lenne, ha valahogy valami történetet tudnék kreálni a kis fejecskémmel, hogy mi is történt pontosan a három perc alatt. Nem tudom összekötni az elejét és a végét, nem találom benne az összefüggést, ami nem jó. A fiúk együtt szórakoznak, bolondoznak, játszanak és hasonlók, semmi jelét nem mutatva, hogy ők akarnak ezen kívül mást is csinálni, majd felszállnak a buszra és minden rajongót meglepnek egy utcai zenéléssel, raknak bele egy jóbarátok sorozatból lopott kanapés jelenetet és bejárják egész Londont. Még egy “gyere haver fel a buszra” kézmozdulat sincs, egyik pillanatban elvannak, a másikban már mindenki a buszon van, mintha előre meg lett volna beszélve. Az a baj, hogy megvolt, így viszont a természetesség teljesen eltűnt, amit nagyon sajnálok, főleg, hogy a rendező egyik nyilatkozata szerint pont ennek az elérése volt a cél.

A klip másik fele szép gesztus, de megint csak kevés történetszállal rendelkezik, így sokadik nézésre nem tud lekötni – pedig akad olyan klip a dal és a videó közötti összefüggés hiányával is ami le tud, vegyük csak a Night Changest. Nem történik semmi lényeges benne, a buszon vannak, integetnek, énekelnek a tömegben, semmi mély értelem, ami hatodjára is lefoglalna. Esküszöm, a végére már azt figyeltem, hogy van egy jelenet, amikor Zayn és Harry kabátot kap az öltözet mellé, ami a következő pillanatban már le is kerül róluk – a színfalak mögötti videóból kiderül, hogy Harry kifejezetten meg akart fagyni, azért kapott kabátot a forgatás során.

Egy szó, mint száz, ez a klip rengeteg pozitív és negatív dologgal rendelkezik, de számomra sokkalta jobb, mint az első kettő kisfilm, amit a srácokkal készítettek. A klip és a dal végig kapcsolatban marad, ha másképp is lett értelmezve, mint amit eredetileg akartak az írók közölni az emberrel.

Neked mennyire tetszik a klip?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük