One Direction Hungary

Az első és egyetlen forrásod 2015 óta

mutasd a többit

Több, mint 100
magyar fordítás

Katt a képre a videó megtekintéséhez

EoMqnXAW8AIlVSV.jpg
EoMqng9W4AIqLxG.jpg
EoMqng8WEAA9V8p.jpg
EoMqng7XUAAvqC8.jpg
EoMqkQWW8AAQGU9.jpg
EoMqkQVXUAAMwNT.jpg
EoMqkQTXUAAHT_t.jpg
EoMpEBpXEAIsQ73.jpg
EoMpD6dW4AMkZIV.jpg
EoMpD5MXUAETbct.jpg
EoMpD_6XYAAW1Ur.jpg
EoMo0o2W8AICsOG.jpg
Zayn a Dazed magazinban – interjú

Az énekes ismét nagyvonalú interjút adott, de mielőtt a Dazed magazinnak vallott volna, Collier Schorr fotográfus kamerája elé állt egy-két kép készítésére a Bushwick stúdióban, megmutatva a felsőtestét rajongóinak.

A fotózás előtt az énekes menedzserével, testőrével és személyi divattanácsadójával lépett be a helyiségbe, jele nem volt régi életének, amikor a rivaldafény mindössze egyötödét birtokolta. Alacsony szintű elvárásai voltak, hatékonyan dolgozott, a munkába belemélyedve egyre szélesebb mosolyra húzta a száját és természetellenesen nyugodt volt. Úgy tűnt, mindenki megcsodálja a jelenségét és egy lesifotós sem bújkál a környező sikátorokban. Normális volt.

Nem nagyon mozdulok ki – mondta Zayn az interjú kezdetén – Úgy ahogy van, én ragaszkodom a saját buborékomhoz. Kreativitásban és szociálisan egyaránt, azt hiszem, ahogy öregszem, egyre inkább ilyen vagyok.

Jelenleg a buborékba a hónapok óta barátnőjeként emlegetett Gigi Hadid, valamint a munkatársai tartoznak, azonban munkájáról nem sok véleményt kap az énekes.

Nem kapok sok visszajelzést a társaimtól. Beszéltem egy kicsit Taylorral… (Swifttel). Gigi házában dumáltunk egy keveset és akkor mondta hogy nagyon élvezte az albumot. Jó érzés volt valami visszajelzést kapni. Azt mondta úgy érezte, hogy menő vagyok és mintha egy kicsit elpirultam volna és nem tudtam, hogyan kéne lereagálnom a dolgot.

Annak ellenére, hogy már lassan hat éve a pályán van az énekes, állítja, nem képes sokáig a reflektorfényben lenni.

Nem nagyon ‘szerepeltem’ (villogni, produkálni magad stb. szerk megj.) sokat azelőtt… Én csak az maradok, aki vagyok. Szerintem ez a legjobb módja, hogy józan maradj. Ragaszkodnod kell ahhoz, aki vagy és nem engedheted, hogy bármi is a fejedbe férkőzzön. Mert abban a pillanatban, hogy megteszed, minden rettenetesen összeomlik.

Idén Malik megjelentette első albumát, ami az amerikai slágerlistákon az első helyen debütált, ezzel megszerezve egy új rekordot – Zayn az első brit férfiénekes, akinek albuma ilyen szép helyet kapott megjelenésekor, de az otthoni slágerlisták élére is felkerült. Pillowtalk dala szintén rekordokat döntött, az első nap és első héten a legtöbbször streamezett dal lett a debütáló énekesek között.

De Zayn nem csak a zenében mutatta meg, mire képes. Barátnője oldalán a divatiparba is belekóstolt. Miután az első sorban ülve csodálta végig a Louis Vuitton és Valentino Tavaszi kollekciójának divatbemutatóját, az amerikai Vogue egyik jelentős cikkébe is bekerült Gigivel, majd a Met Gálán a robot-szerű megjelenéssel ismét a címlapokra kerültek a New York Postban.

Nem nagyon tudtam, mire számítsak. Tudom, hogy ez nagy dolog a divatiparban. Anna Wintour nyilván ezzel az egésszel él együtt, szóval megtiszteltetés volt már belekezdeni is. Felkértek, hogy tervezzem meg az öltözékem Donatella Versac-val! Menő volt! Láttam néhány embert a neten, akik negatívan reagálták le, de én élveztem, mert azt írták olyan voltam, mint egy fickó a Mortal Kombatból, és tényleg egy karakter inspirált (a videó játékokból), Jax. Vaskarjai voltak és a téma a technológia volt, szóval csak elvettem tőle az ötletet. Egy kicsit egyszerű csak úgy felvenni egy öltönyt. Szeretek egy kicsit túllépni ezen.

Prince is szóba került, aki szintén felülmúlta – nem csak a hangjával -, de az öltözködésével is a legtöbb hírességet.

Nyilván nagy meglepetés volt, mindannyiunk számára (a halála). Számomra sok hivatkoztatás van a technológia és Prince között. Mélyen az elmémben tisztában vagyok vele, hogy az öltözködése miatt volt merész és bátor. Egy másik világot teremtett az öltözködésével, ezzel egy túlvilági érzést teremtett magának, ami mind a legendájához kötődik. Azt hiszem eléggé feldúlt voltam, mikor megtudtam, hogy eltávozott. De jó dolog, hogy képesek vagyunk bemutatni, amit Ő inspirált. Ez volt az, amit a Met Gálán is csináltam. … Bátor voltam, ugyanakkor csak jól éreztem magam.

Zayn Észak-Yorkshire területéről is beszélt, ahol született és felnőtt.

Egyszerűen itt csak olyan… Brit érzés fog el. Egyszer fent-egyszer lent az egész. Dombságok vannak mindenhol. Ez egy remek hely sok személyiséggel, akik itt élnek. Nem az a fajta hely, ahol sok lehetőséged van, de azt hiszem a világ így működik. Édesanyám most egy jobb környéken él, de még mindig Bradfordban.

Az énekes London, New York és LA között indázik, ugyanakkor néha szakít időt arra is, hogy északon meglátogassa a családját. Állítása szerint szülővárosában senki sincs oda érte, sőt!

Ők ilyen fasza emberek! Szóval még ha sikeres is vagy, nem hiszem, hogy ezért megcsókolnák a segged. Inkább leszarnának és viccelődnének veled. Ilyen fajta hely ez – több, mint kemény szeretet. Tudod, hogy értem? Nem érzelgősek! Felnőttem, Bradfordon kívül nem-igen ismertem mást, ez tett azzá, aki vagyok, azt hiszem.

Az énekes nosztalgikusan azt is elmesélte, hogy annak idején nem volt pénze lemezekre, így apja MP3 lejátszóját használta zenehallgatáshoz.

Zayn anyanyelvi szinten beszél angolul és Urdu nyelven, ami a Pakisztánok egyik sajátok nyelve, azonban az arab nyelv is érdekli őt. Már korábban mesélt az arab nyelven írt tetoválásairól, most pedig magáról a nyelvről mondott pár szót.

Nem értem, de el tudom olvasni. Megtanítottak olvasni, mert iszlám könyveket is olvastam és azok arabul vannak, de sosem értettem, mit mondok. Mindig is szerettem a költészetet. Imádtam a nyelvet és ahogy egy bizonyos dolgot egy bizonyos módon közölhetsz, és az is érzékelhető, hogy a hallgató hogyan viszonyul hozzá, kötődve az életének bizonyos időszakához. Ez olyasmi, ami mindig lenyűgözött engem és imádok írni is. Angolból (tantárgy) mindig erős voltam.

Zayn a Flower daláról is szót ejtett, ami más nyelven íródott.

Ez egy vallásos zenei stílus, ami olyan, mint egy mély meditációs ima, ahol csak leülsz és ugyanazt a dallamot énekled újra és újra – ez jelenti azt, hogy transzba estél. Sok indiai énekes szokott ilyet énekelni, akár Nusrat Fateh Ali Khan. Ő töltötte be az egész házamat, és apám rengeteg ilyesfajta zenét hallgatott. Szóval ez már korán hatott rám. Én csak összemixeltem az Urdu beszédemet a dalszöveggel, amit angolul írtam és ez lett belőle. 

Azonban Malik nem csak elismerést kapott új albuma kapcsán. Azealia Banks például plágiummal vádolta Like I Would dala kapcsán, olyannyira, hogy még rasszista megnyilvánulásai is voltak a rappernek, ami miatt profilját felfüggesztették. Olyan kifejezések hagyták el a száját, mint “buzi nigger”, “Curry illatú szuka”, és még Zayn édesanyját is a szájára vette, mint “Mocskos menekült”. Malik természetesen nem hagyta szó nélkül a dolgot, mely végére a rapper bocsánatot kért rasszizmusáért. Azonban halálos fenyegetéseket is kapott a 2014-es izraeli támadások ideje alatt is és már volt rá példa, hogy felfüggesztette fiókját faji fenyegetések és sértegetések miatt.

Most már Zayn nem nagyon foglalkozik a hitével kapcsolatos kérdésekkel, sőt, büszke etnikai származására.

Anyukám félig ír és angol, apukám pakisztáni, de Angliában született. Szóval ja, ez az én örökségem, ez tesz azzá, ami vagyok. 

Természetesen kilépéséről is szó esett.

Egyszerűen tudtam, hogy eljött az én időm. Tudtam, hogy valami mást szeretnék csinálni és bizonyos dolgok iránt érzett indulataim elkezdtek kifejezővé válni. – mondta, majd folytatta, miszerint nem volt kérdés, hogy az RCA-hoz megy – Mindig is szerettem ezt a céget, csak azért, mert olyanokkal szerződtek le, mint kibaszott Elvis és a többiek, akikre felnézek. Elmentem találkozni Pete-vel (cég főnöke) és volt egy pár beszélgetésünk és nagyon tetszett a hangulata. Úgy bántak velem, hogy akkor először művésznek éreztem magam, ami nagyon király érzés volt. És tisztelték a zenét. Rengeteget írtam az RCA előtt és tetszett nekik az út, ahova tartok és szabadságot is akartak adni, szóval úgy voltam vele, Király!

Azt is elmondta, hogy a One Direction rajongóinak reakciójától is tartott egy kicsit a kilépése, majd az album megjelenése miatt.

Nem tudtam, mire számítsak. Ki akartam jelenteni (hogy kilépek), de ez teljesen más volt, mint amit eddig mondtunk. Valahogy sejtettem, hogy követni fognak majd, mielőtt egy kicsit kiakadnak ettől. Ez volt számomra idegtépő, de a legjobban alakult, mert a zenémet elkezdték az emberek egy érettebb összefüggésben hallgatni. A rajongók vették a dolgokat és tetszett nekik…. És biztosítottak afelől hogy olyanokat mondjanak, ami nem tetszik a szociális médiában. De ez is csak megvilágította, mi a lényeg.

Elindultak olyan pletykák, miszerint az énekes még idén befejezi második albumát. Felmerült Drake, Rihanna és a The Weeknd zenekar nevei is az együttműködők között, de Zayn nem akart nyilatkozni a pletykák kapcsán.

Én csak próbálok egyre többet és többet alkotni. Izgatott vagyok, hogy minden módon benne legyek, ahogy csak tudok. Mindegy, hogy ez a termelés-e, vagy kreatív rendezés, én csak minden részletben benne szeretnék lenni. Ez az én progresszióm, megtanulni a dolgomat szólistaként. Egy kicsit nem férek a bőrömbe. Dolgozni akarok. Ez alatt a négy vagy öt év alatt megtanultam, hogy jó dolgozni, mert keresel és nem pedig költesz.

Az énekes végezetül a régi társairól is beszélt.

Tudom, hogy a legtöbb zenész az egyoldalú emberek mellett tölti a legtöbb időt, de más elemek is vannak a számunkra. Nem éreztem jól magam. Tudod mit jelent ez? És ha nem érzed jól magad… Képesnek kell lenned arra, hogy kifejezd, ki is vagy igazából – mondta, majd elmosolyodott – Végre szabad vagyok.

/Saját fordítás!/

     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük